Два російські винищувачі в Балтійському морі провокативно пролетіли над кораблями НАТО


07:1519.11.2022

Альянс НАТО заявив у п’ятницю про те, що два російські винищувачі здійснили “небезпечний та непрофесійний обліт” кораблів альянсу під час звичайних операцій у Балтійському морі.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Альянс НАТО заявив у п’ятницю про те, що два російські винищувачі здійснили “небезпечний і непрофесійний обліт” кораблів альянсу під час звичайних операцій у Балтійському морі.

Військово-морське командування НАТО заявило, що в четвер вранці літаки пролетіли над кораблями “на висоті 300 футів (91 метр) і на відстані 80 ярдів (73 метри)” після того, як російські пілоти не відповіли на повідомлення натовських військових.

“НАТО визнала взаємодію небезпечною і непрофесійною, оскільки вона проводилася в небезпечній зоні, яка була задіяна для навчань ППО, а також через висоту і близькість літаків, – йдеться в заяві. – Взаємодія збільшила ризик прорахунків, помилок і нещасних випадків”.

У заяві йдеться, що сили НАТО “діяли відповідально” відповідно до існуючих правил.

“НАТО буде належним чином реагувати на будь-яке втручання у свою законну діяльність у цьому районі, яке ставить під загрозу безпеку наших літаків, кораблів або їхніх екіпажів. НАТО не прагне до конфронтації і не становить загрози”, – йдеться в повідомленні.

Інцидент стався на тлі загострення напруженості між західним військовим альянсом і Росією через вторгнення Москви в Україну.

Побоювання щодо зіткнення між двома сторонами посилилися цього тижня після того, як унаслідок падіння ракети було вбито двох громадян Польщі в прикордонному з Україною районі.

Альянс знизив напруженість, заявивши, що на польській території, найімовірніше, впала ракета українських сил ППО.

НАТО подвоїло свою присутність у Балтійському і Північному морях після вересневих вибухів на газопроводах “Північний потік”, які, як підтвердило шведське розслідування в п’ятницю, сталися внаслідок диверсій.

Група НАТО в Балтійському морі, до складу якої входять голландські, норвезькі та датські кораблі, проводить операції з розширення співробітництва з Фінляндією і Швецією, які перебувають на шляху до вступу в альянс.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube