Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО)


14:0303.11.2022

Службовим особам Мінекономіки та держпідприємства повідомлено про підозру у розтраті 250 млн грн у період дії воєнного стану. За даними слідства, у червні 2022 року службові особи Мінекономіки та держпідприємства разом з іншими невстановленими особами в умовах воєнного стану склали недостовірні документи.

Вони здійснили незаконне перерахування понад 250 млн грн з рахунку держпідприємства на рахунок благодійної організації на закупівлю балістичних жилетів – Military Ballistic Vest Protection Level 4 для потреб Міністерства оборони України, повідомляє Офіс генпрокурора.

Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО) 1
Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО) 7
Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО) 3
Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО) 8
Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО) 5
Чиновник мінекономіки, керівник ДП і волонтер вкрали 250 млн., виділених на закупівлі бронежилетів для ЗСУ (ВІДЕО) 9

Як зазначають в ДБР, гроші перераховувалися на волонтерські рахунки нібито для закупівлі бронежилетів для військових, але насправді розкрадалися посадовцями. Колишній керівник держпідприємства мав залишок коштів на рахунку, які міг витратити виключно на статутні потреби. Проте він вирішив заволодіти ними.

Ексдиректор ДП залучив спільників – головного бухгалтера, яка склала бухгалтерські та фінансові документи для оборудки, а також в.о. державного секретаря профільного Міністерства. Остання мала погодити здійснення правочину та створити умови для приховування злочину.

Для привласнення коштів було залучено благодійну організацію. Її директор надав завідомо неправдиві відомості та документи про нібито потребу у закупівлі бронежилетів для ЗСУ. Перераховані «благодійнику» гроші були переведені у готівку через низку фіктивних фірм та привласнені учасниками оборудки.

Після вчинення злочину ексдиректор Укрпатенту виїхав за межі держави. Підстави для його виїзду наразі перевіряються. В.о. Державного секретаря Міністерства з роботи звільнилась, розраховуючи уникнути відповідальності за свої дії.

Ексдиректору та головному бухгалтеру Державного підприємства, в.о. Державного секретаря міністерства та директору благодійної організації повідомлено про підозри за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Максимальне покарання за цими статтями передбачає позбавлення волі до 12 років.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube