Вчені спрогнозували поширення радіації у разі аварії на ЗАЕС (ВIДЕО)


14:1218.08.2022

Українські дослідники змоделювали, як поширюватиметься радіаційне зараження у разі вибуху самої атомної електростанції.

Імовірна аварія на Запорізькій атомній електростанції стала б причиною того, що радіоактивне забруднення, крім України, зачепило б і сусідні держави. Воно загрожує не лише Києву, а й окупованим територіям Донбасу. Про це повідомляє Український гідрометеорологічний інститут (Ukrainian Hydrometeorological Institute), пише Кореспондент.

Вчені Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України виконали моделювання перенесення радіоактивних домішок за гіпотетичної аварії на Запорізькій АЕС (ЗАЕС) за метеорологічних умов станом на 15-18 серпня 2022 року.

Результати моделювання атмосферного перенесення та дисперсії радіоактивних аерозолів Cs-137 отримані з використанням прогностичної метеорологічної моделі WRF ARW v4.3 та моделюючого комплексу атмосферної дисперсії CALMET-CALPUFF v6.

Внаслідок неможливості визначення точних характеристик джерела викидів при гіпотетичній аварії на ЗАЕС, результати чисельного моделювання слід інтерпретувати лише якісно та відносно.

“Згідно з результатами розрахунків, протягом 15-18 серпня 2022 року найвищі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися в межах території України, особливо в ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км… у всіх напрямках відносно ЗАЕС. Значні концентрації радіонуклідів можуть досягти Києва.

Частково радіоактивні домішки також можуть бути винесені на території сусідніх держав (східна частина Білорусі, Польща, країни Балтії)… Значні концентрації радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей,” – йдеться в повідомленні.

Читайте: «Російська армія повинна відійти з території ЗАЕС, забрати свою військову техніку зі станції без жодних умов і якнайшвидше» – звернення Зеленського (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube