В Сінгапурі таємного зустрілися керівники світових розвідок


16:4204.06.2023

Як повідомляло ІншеТВ, в Сінгапурі стартував найбільший в Азії форум безпеки – війна проти України також на порядку денному.

Паралельно з ним високопосадовці з близько двох десятків найбільших розвідувальних служб світу провели таємну зустріч на полях безпекового саміту “Діалогу Шангрі-Ла” в Сінгапурі цими вихідними.

Про це повідомило агентство Reuters, посилаючись на інформацію від п’яти осіб.

За їхніми словами, такі зустрічі організовуються урядом Сінгапуру і проводяться в окремому місці паралельно з самітом з питань безпеки вже кілька років поспіль. Раніше про ці зустрічі не повідомлялося.

США представляла директор Національної розвідки Авріл Хейнс, яка очолює розвідувальне співтовариство своєї країни, в той час як Китай був серед інших присутніх країн, незважаючи на напруженість у відносинах між двома наддержавами.

За словами індійського джерела, на зустрічі також був присутній Самант Гоел, голова індійського агентства зі збору розвідувальної інформації за кордоном, Дослідницького і аналітичного крила.

“Ця зустріч є важливою подією в міжнародному тіньовому порядку денному”, – сказала одна людина, обізнана з ходом дискусій. З огляду на кількість країн, що беруть участь, це не фестиваль хитрощів, а скоріше спосіб сприяти глибшому розумінню намірів і кінцевих результатів”.

“Між розвідувальними службами існує негласний кодекс, згідно з яким вони можуть говорити, коли більш формальній і відкритій дипломатії важче – це дуже важливий фактор під час напруженості, і захід у Сінгапурі допомагає цьому сприяти”.

Усі п’ять джерел, які обговорювали зустрічі, відмовилися назвати свої імена через делікатність цього питання.

Представник міністерства оборони Сінгапуру заявив, що під час участі в Діалозі Шангрі-Ла “учасники, в тому числі високопосадовці з розвідувальних відомств, також користуються можливістю зустрітися зі своїми колегами”.

“Міністерство оборони Сінгапуру може сприяти проведенню деяких з цих двосторонніх або багатосторонніх зустрічей”, – сказав речник. “Учасники вважають такі зустрічі, що проводяться в кулуарах (діалогу), корисними”.

Посольство США в Сінгапурі заявило, що не має інформації про цю зустріч. Уряди Китаю та Індії не відразу відповіли на запити про коментарі.

Сполучені Штати, Велика Британія, Канада, Австралія і Нова Зеландія керують так званою мережею “П’ять очей” для збору і обміну широким спектром розвідувальних даних, а їхні представники розвідки часто зустрічаються.

Більш масштабні зустрічі розвідувального співтовариства відбуваються рідше і майже ніколи не афішуються.

Хоча про конкретні дискусії в Сінгапурі відомо небагато, війна Росії в Україні і транснаціональна злочинність фігурували в переговорах у п’ятницю, додала особа, обізнана з перебігом дискусій, що відбулися. У четвер ввечері керівники розвідок провели неформальну зустріч.

Представника Росії на ній не було, повідомило одне з джерел. Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов був присутній на Діалозі Шангрі-Ла, але сказав, що не був присутній на зустрічі розвідки.

Інше джерело повідомило, що тон зустрічі був налаштований на співпрацю і взаємодію, а не на конфронтацію.

На головному діалозі з питань безпеки понад 600 делегатів з 49 країн провели три дні пленарних засідань, а також двосторонніх і багатосторонніх зустрічей за зачиненими дверима в розкішному готелі “Шангрі-Ла”.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе виступив з головною промовою, а міністр оборони США Ллойд Остін, міністр оборони Китаю Лі Шанфу і його колеги з Великої Британії – з промовами,

Японії, Канади, Індонезії та Південної Кореї.

Хейнс була серед офіційних делегатів США на Діалозі Шангрі-Ла. Під час дискусії про кібербезпеку на головному засіданні вона сказала у відповідь на запитання китайського військового, що співпраця між країнами є надзвичайно важливою.

“Абсолютно критично важливо, навіть коли існує недовіра, і навіть коли ви стикаєтеся з фактичними супротивниками, намагатися працювати і співпрацювати з питань, що становлять взаємний інтерес, а також намагатися управляти потенціалом ескалації”, – сказала вона.

Американські офіційні особи заявили в п’ятницю, що директор ЦРУ Вільям Бернс відвідав Китай минулого місяця для переговорів з китайськими колегами, оскільки адміністрація Байдена прагне посилити комунікацію з Пекіном.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube