Британія може надати Україні високоточні авіабомби Paveway IV. Що це таке (ФОТО)


20:4424.04.2024

Велика Британія у рамках нового пакету військової допомоги вперше поставить Збройним силам України високоточні авіаційні бомби з лазерним наведенням Paveway IV. Носіями цих бомб можуть бути американські винищувачі F-16, які мають прибути в Україну цього року, так і старі літаки радянської епохи.

Про те, що військова допомога Сполученого Королівства включатиме бомби Paveway IV повідомив кореспондент BBC Джонатан Біль. Точна кількість авіабомб, яку Британія планує передати, наразі не відома, передає obozrevatel.

Британія може надати Україні високоточні авіабомби Paveway IV: що про них відомо

“Останній пакет британської військової допомоги Україні включатиме бомби Paveway IV”, — написав журналіст у своєму акаунті Х (раніше Твіттер).

Що відомо про авіабомбу Paveway IV

Британія може надати Україні високоточні авіабомби Paveway IV: що про них відомо

Paveway IV – це найсучасніша версія авіабомби сімейства Paveway. Її розробила компанія Raytheon UK. Снаряд має комбіноване супутникове та інерціальне лазерне наведення та можливість не лише контактного чи відкладеного підриву, а й повітряного. 

Paveway IV є аналогом американських JDAM і французьких AASM.  В основі її лежить модифікована авіабомба Mk 82 із підвищеною пробивною здатністю.

На озброєні Королівських Повітряних сил Paveway IV поступила у 2008 році. Ця бомба є на озброєнні лише Великої Британії та Саудівської Аравії. 

Маса бомби складає 230 кг. Наведення на ціль відбувається за лазерною указкою в будь-якому режимі навігації.

Наразі носіями авіабомби є винищувачі: Eurofighter Typhoon,  F-35, Panavia Tornado та Harrier II.

Проте Paveway IV за своїми характеристиками схожа на американські JDAM та французьких Hammer. В обидвох випадках снаряди інтегрували на винищувачі Су-27 та МіГ-29.

Нагадаємо: Британія остаточно прокинулася, тепер вона – лідер НАТО на континенті. Історична заява Сунака



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube