Китай знайшов для себе великі можливості в економічній ізоляції РФ (ВІДЕО)


21:3414.04.2024

Росія отримує з Китаю товари подвійного призначення, зокрема мікроелектроніку, і використовує їх при виробництві зброї. Частина таких товарів надходить до РФ через треті країни. Але зараз китайські компанії не настільки активно йдуть на співпрацю з Росією, оскільки є випадки введення вторинних санкцій проти таких постачальників.

Про це сьогодні, 14 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Він звернув увагу, що офіційна позиція Китаю не підтримує військову галузь РФ, але комерційні структури дотримуються іншої думки.

“Бізнес Китаю може і без санкції центральної влади постачати відповідні товари через треті країни — Таджикистан, Казахстан, Вірменію тощо. Існує стабільна мережа поставок до Російської Федерації. З цим активно борються і Європа, і Сполучені Штати через санкційні пакети — як персональні, так і секторальні. Ефект від цього є, але він, чесно кажучи, досить незначний”, — сказав Буряченко.

Політолог звернув увагу, що шість китайських компаній потрапили до санкційних списків за торгівлю з Росією.

“І це дійсно підкосило певні економічні ініціативи Китаю. Він дав зрозуміти представникам США, які чотири дні були в Пекіні, що готовий до аудиту і до співпраці зі Сполученим Штатам. Санкції для них зараз дуже небажані. Китаю, звісно, надзвичайно вигідно продавати Російській Федерації “заборонку”, так звану, до якої входить багато чого. Це переважно технологічні товари з високою доданою вартістю. Це і чіпи, і багатоцільові верстати, які можуть використовуватися для машинобудування, а можуть використовуватися для виробництва танків чи ракет. Другий аспект — це те, що зараз Китай імпортує у Російської Федерації приблизно 50% того, що вона продає в принципі зовні”, — пояснив він.

Буряченко зауважив, що сира російська нафта допомагає розігнатися економіці Китаю і відновитися після рецесії коронавірусу.

“Саме за допомогою перебудованих відносин із Російською Федерацією, яка перебуває в повній міжнародній економічній ізоляції, Китай знайшов для себе великі можливості. Величезна кількість сировинних ресурсів йде безпосередньо від Російської Федерації в Китай”, — повідомив політолог.

Нагадаємо, Китай нарощує продажі в Росію верстатів та інших технологій, пише Associated Press, посилаючись на дані розвідки США. Так, у 2023 році близько 90% мікроелектроніки надійшли у РФ із Китаю. Їх Росія використовує для виробництва ракет, танків і літаків.

Нагадаємо також, що канцлер Німеччини розпочав триденний візит в Китай



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube