РФ відправила на Кубу фрегат і підводний човен, США – теж


10:4414.06.2024

Російські військово-морські кораблі 12 червня увійшли в порт Гавани, столиці Куби. У США й Кубі запевняють, що такий маневр не має воєнної мети. Водночас 13 червня Штати відправили на Кубу підводний човен.

Про це повідомляє Південне командування збройних сил США.

Американці наголошують, що їхній човен зараз здійснює “звичайний візит до порту” через географічну зону відповідальності.

“Швидкохідний підводний човен USS Helena перебуває в затоці Гуантанамо на Кубі в рамках звичайного візиту до порту, проходячи через географічну зону відповідальності Південного командування США”, – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що підводний човен Штатів виконує місію з глобальної морської безпеки та національної оборони, а маршрут був запланований заздалегідь.

CNN і “Голос Америки” повідомляли, що група кораблів ВМС Росії увійшла в порт Куби, передає Еспресо.

Зазначено, що попри заяви Куби й США щодо безпеки, оглядачі вважають: Росія такими діями прагне продемонструвати свої сили на тлі зростання напруженості щодо війни в Україні.

У порт Гавани першими увійшли паливне судно “Академік Пашин” і буксир “Микола Чикер”. Далі прибувають фрегат ВМС РФ “Адмірал Горшков” і атомний підводний човен “Казань”, які, за словами міноборони РФ, провели ракетні навчання в Атлантичному океані на шляху до Куби.

“Це найбільша демонстрація сили росіянами з їх давнім союзником Кубою за багато років. Судна здійснять п’ятиденний офіційний візит на Карибський острів – демонстрацію російської сили всього в 90 милях від Флориди, оскільки напруга між США і Росією зростає через війну в Україні”, – пише CNN.

Водночас у США вважають, що підводний човен “Казань” не має на борту ядерної зброї.

Російське дипломатичне джерело повідомило виданню, що кубинці матимуть змогу відвідувати фрегат “Адмірал Горшков” після того, як прибудуть кораблі. Їм буде дозволено оглядати його протягом трьох днів по 4 години.

Нагадаємо: Пентагон замовив у NASAMS підводні дрони – 15 днів автономії, хід до 2200 км (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube