Британія остаточно прокинулася, тепер вона – лідер НАТО на континенті. Історична заява Сунака


19:3623.04.2024

Перебуваючи сьогодні у Варшаві, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунака виголосив беззаперечно історичну промову з історичними заявами. ІншеТВ переклало її повністю.

-Мій перший обов’язок як прем’єр-міністра – безпека британського народу.

І виконання цього глибокого обов’язку можливе лише завдяки вам.

Лише десять днів тому я віддав наказ Королівським військово-повітряним силам приєднатися до міжнародних зусиль перехопити шквал іранських ракет, що прямували до Ізраїлю. Ці пілоти, як і ви, як і кожне покоління британських військовослужбовців до вас, були готові поставити власну безпеку на карту заради безпеки інших, заради захисту наших свобод і цінностей. Від служби вашого полку в Іраку та Афганістані до вашої нинішньої ролі тут, у Польщі, на захисті східного флангу НАТО ви принесли ці жертви на службу нашій країні.

Я щиро вклоняюсь вашій мужності і професіоналізму. І від імені гордої і вдячної нації, дозвольте мені просто сказати: дякую вам.

Але я зібрав вас сьогодні не лише для того, щоб висловити свою вдячність. Я хочу поговорити з вами про те, як ми допомагаємо вам виконувати свій обов’язок у світі, який стає дедалі небезпечнішим. Ми вступили в період історії, коли конкуренція між країнами значно загострилася. Вісь авторитарних держав з відмінними від наших цінностями таких як Росія, Іран, Північна Корея та Китай стають все більш напористими.

Небезпека, яку вони становлять, не нова. Але новим є те, що ці країни – або їх маріонетки спричиняють більшу нестабільність, швидше, в більшій кількості місць одночасно. І вони все частіше діють разом, об’єднуючи зусилля у спробі змінити світовий порядок.

Я знаю, що є люди, які подумають, що це далекі проблеми. Але це не так. Вони становлять реальні ризики для безпеки і процвітання Сполученого Королівства.

Росія вже отруїла людей на британській землі хімічною зброєю. Спричинила стрімке зростання рахунків за енергоносії. Озброїла міграцію. І відправила технології до Ірану в обмін на зброю, таку як безпілотники Shaheed, які, як я бачив на власні очі, спричинили таке спустошення в Україні.

Іран сам погрожував вбивати і викрадати людей в межах наших кордонів за здійснення ними права на свободу слова. І використовував маріонеток на кшталт хуситів, щоб атакувати британські кораблі в Червоному морі, порушуючи постачання критично важливих товарів на наші вулиці.

Північна Корея також постачає боєприпаси та артилерію до Росії, а їхні хакери націлилися на британський бізнес та Національну службу охорони здоров’я.

А пов’язані з китайською державою суб’єкти проводили зловмисні кібер-кампанії проти британських депутатів. Сам Китай проводить величезну програму військової модернізації.

Потенційні вогнища напруженості в Індо-Тихоокеанському регіоні можуть мати набагато більший вплив на світову економіку, ніж Ковід. І Китай все більше співпрацює з іншими, намагаючись перекроїти світ, включно з їхнім так званим “необмеженим партнерством” з Росією.

Тому нова напористість цих авторитарних держав далеко від наших берегів повинна нас турбувати. Тому що вони все частіше діють разом проти фундаментальних цінностей, якими ми всі дорожимо, демократії, свободи та верховенства права.

Ми не повинні перебільшувати небезпеку. Ми не на порозі війни. І ми не прагнемо її.

І люди повинні бути впевнені, що збройні сили Великої Британії є одними з найпрофесійніших, добре навчені, добре оснащені і боєздатні у світі.

І я неймовірно пишаюся всім, чого вони досягли.

Від патрулювання Полярного кола у складі Об’єднаних експедиційних сил до кампанії проти ІДІЛ в пустелях Іраку і Сирії. Від захисту свободи судноплавства в Червоному морі до охорони неба над Східною Європою.

І просто подивіться на інвестиції, які ми зробили за останнє десятиліття – 40 мільярдів фунтів у британську армію, яка з гордістю забезпечує один із стратегічних резервів НАТО з 16 тисячами солдатів, розгорнутих в Європі цього року.

Королівські військово-повітряні сили, оснащені новими “Тайфунами”, “Чінуками”, F35 за програмою GCAP, яка постачає нові винищувачі разом з Японією і Італією.

Королівський флот знову став авіаносним флотом з 22 новими кораблями і підводними човнами на підході, і історичне партнерство з AUKUS, що будує найсучасніші атомні підводні човни, які коли-небудь знав світ.

І ми розпочали нові національні зусилля з активізації і збільшення інвестицій в наші ядерні сили стримування. І все це поєднується з нашою видатною дипломатичною мережею, досвідом розвитку, правоохоронними органами і розвідувальними службами, і нашу підтримку союзників – передусім 12 мільярдів фунтів стерлінгів, які ми надали Україні.

Тому я пишаюся нашими оборонними досягненнями. І впевнений у нашій здатності стримувати наших супротивників і забезпечити безпеку Сполученого Королівства.

Але у світі, який є найнебезпечнішим з часів закінчення холодної війни ми не можемо і не повинні бути самозаспокоєними.

Як сказав Черчилль у 1934 році: “Закликати до підготовки оборони не означає стверджувати про неминучість війни. Навпаки, якби війна була неминучою, підготовка до оборони була б запізнілою”.

Я вважаю, що ми повинні робити більше, щоб захистити нашу країну, наші інтереси і наші цінності. Тому сьогодні я оголошую про найбільше посилення нашої національної оборони за останнє покоління. Ми збільшимо витрати на оборону до нового базового рівня у 2,5% ВВП до 2030 року. Це починається вже сьогодні. І буде неухильно зростати з кожним роком.

Протягом наступних шести років ми інвестуємо додатково 75 мільярдів фунтів стерлінгів в нашу оборону. І це буде повністю профінансовано без збільшення запозичень або боргу.

Отже, це не якесь туманне прагнення до майбутнього. У нас є чіткий план того, на що ми витрачатимемо кошти, коли ми їх витрачатимемо і як ми за них платитимемо.

План, який робить Сполучене Королівство на сьогоднішній день найбільшою оборонною державою в Європі і другою за величиною в НАТО.

Сьогодні історичний момент в обороні Сполученого Королівства. Це інвестиція цілого покоління в британську безпеку і британське процвітання. Це робить нас безпечнішими вдома і сильнішими за кордоном.

По-перше, ми переведемо власну оборонну промисловість Великої Британії на військові рейки.

Один з головних уроків війни в Україні полягає в тому, що нам потрібні більш глибокі запаси боєприпасів, і щоб промисловість могла поповнювати їх швидше. Тому сьогодні ми виділяємо 10 мільярдів фунтів стерлінгів на боєприпаси, щоб забезпечити промисловість довгостроковим фінансуванням, підкріпленим довгостроковими контрактами, щоб вони могли виробляти більше, бути готовими до різкого збільшення потужностей і переходити на безперервне виробництво, коли це буде потрібно.

Від ракет “земля-повітря”, зроблених в Болтоні, до протитанкової зброї в Белфасті ми поповнимо наші запаси, і все це, підтримуючи британські робочі місця.

Але справа не лише в тому, щоб інвестувати більше – ми повинні інвестувати краще.

Занадто довго, занадто багато наших оборонних закупівель були надто складними, надто бюджетними і надто тривалими. Тому ми робимо радикальні реформи нашої моделі закупівель, щоб переконатися, що ці нові інвестиції принесуть користь за гроші.

І щоб заохотити інвестиції приватного сектору в оборонне виробництво, я також можу оголосити сьогодні, що ми збираємося поставити поза сумнівом, що оборонні інвестиції враховуються в екологічних, соціальних і управлінських оцінках.

Немає нічого більш етичного, ніж захист нашого способу життя від тих, хто йому загрожує.

Все це виведе нас на передові позиції у світовій оборонній промисловості, дозволить нам значно збільшити оборонне виробництво і надасть нашим збройним силам можливості, необхідні для забезпечення нашої безпеки.

Але, як і в багатьох інших сферах нашого життя, технології змінюють обличчя війни. Тому нашим другим безпосереднім пріоритетом є інновації та нові технології.

Ми повинні впроваджувати інновації і адаптуватися швидше, ніж наші супротивники, в космосі і кіберпросторі так само, як на суші, морі і в повітрі.

Подивіться на Україну. Багато аспектів війни були б знайомі солдату з Першої або Другої світових воєн. Проте інші будуть неймовірно відрізнятися. Наприклад, той факт, що дешеві, високотехнологічні, автономні дрони можуть вивести з ладу значну частину Чорноморського флоту Росії.

Хороша новина полягає в тому, що інновації вже є однією з наших найбільших переваг.

Власна британська зброя лазерного спрямування Dragonfire коштує лише 10 фунтів за постріл, але достатньо точна, щоб влучити в монету номіналом 1 фунт з відстані кілометра. І сьогодні ми йдемо далі.

Ми збільшимо оборонні дослідження і розробки щонайменше до 5% оборонного бюджету. Набагато більше інвестуватимемо в автономні дрони. І ми створимо нове Агентство оборонних інновацій.

Таким чином, вперше рішення про оборонні інновації будуть зібрані в єдиному стратегічному агентстві яке буде звільнене від бюрократичної тяганини і працюватиме з приватним сектором над новими технологіями, що з’являються.

По-третє, ми повинні підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

Після закінчення холодної війни свобода на нашому континенті ґрунтується на простій ідеї:

Долю своїх країн мають вирішувати люди, а не іноземні армії. Але дозвольте Путіну перемогти в Україні, і цей принцип суверенітету буде підірваний. Нас затягнуло б назад у світ, де груба сила, а не демократична воля вільних народів визначатиме кордони і вирішуватиме майбутнє.

І Путін не зупиниться на Україні. Перемога там додасть йому – і не тільки йому – наснаги.

Він має бажання, якщо ще не спроможність, напасти на інші країни Європи, потенційно включаючи союзників по НАТО, яких ми будемо зобов’язані захищати так само, як і вони зобов’язані захищати нас.

Ціна нездатності підтримати Україну зараз буде набагато більшою, ніж ціна відсічі Путіну. Тому що тільки якщо він зазнає поразки, його та інших супротивників можна буде стримати. Ось чому Сполучене Королівство, чия історія протистояння диктаторам є такою важливою частиною нашої національної свідомості, об’єдналася з нашими союзниками, щоб підтримати Україну з самого початку.

Сьогодні ми підемо далі.

Ми надішлемо Україні додаткові півмільярда фунтів стерлінгів, досягнувши 3 мільярдів фунтів стерлінгів підтримки цього року. І ми надамо їм найбільший в історії пакет британської військової техніки. Він включатиме понад 400 транспортних засобів, 4 мільйони боєприпасів. 60 катерів і морських рейдерських суден, життєво важливі засоби протиповітряної оборони і високоточні ракети “Сторм Шедоу” великої дальності.

І оскільки ми беремо на себе історичне зобов’язання збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП, ми відійдемо від цього “стоп-старт”, фрагментарного способу підтримки України. Одночасно з нашими довгостроковими гарантіями безпеки ми сьогодні надаємо довгострокову гарантію фінансування, принаймні на нинішньому рівні військової підтримки України, на кожен рік, коли вона необхідна.

Це найдовше зобов’язання, яке надавала будь-яка країна. І це свідчить про те, що Україна не самотня і ніколи не буде самотньою.

Десять років тому, коли російські танки увійшли до Криму, а на Близькому Сході вирувала боротьба проти ІДІЛ, союзники по НАТО зібралися в Уельсі і досягли історичної угоди збільшити свої оборонні бюджети до 2% від ВВП.

Тоді Велика Британія була однією з 4 країн, які зробили це. Сьогодні їх вже 11.

І я вірю, що ми будемо згадувати цей момент, як на подібний поворотний момент в європейській безпеці. Тому що, незважаючи на все це, ми вітаємо новину, що надійшла на вихідних, що Конгрес США погодив новий пакет допомоги Україні, підтримку, яка буде незамінною на фронті, зараз не час для самозаспокоєння.

Ми не можемо продовжувати очікувати, що Америка заплатить будь-яку ціну або візьме на себе будь-який тягар, якщо ми самі не бажаємо йти на більші жертви заради власної безпеки.

Тому я пишаюся тим, що Сполучене Королівство збільшує наші витрати на оборону до 87 мільярдів фунтів стерлінгів на рік, найбільше зміцнення нашої національної оборони за останнє покоління, гарантуючи нашу позицію другої найбільшої оборонної держави в НАТО після США.

По всій Європі такі країни, як Польща, Німеччина, Норвегія і країни Балтії беруть на себе більшу відповідальність за власну безпеку. І я впевнений, що через місяці чи роки інші також підуть за ними.

І в цей поворотний момент в європейській безпеці, якщо 2,5% стане новим орієнтиром для усіх партнерів НАТО, якого вони мають досягти, оборонні видатки членів Альянсу зростуть на понад 140 мільярдів фунтів стерлінгів.

Це забезпечить рівень безпеки і захищеності британського народу і народів усіх країн-членів Альянсу, який набагато перевершує все, чого ми могли б досягти самотужки.

На завершення, ми не обирали цей момент. Але нам випало зустріти його. У світі зростаючих загроз ми повинні показати нашим ворогам, що ми рішучі і цілеспрямовані. Що їхні спроби дестабілізувати наш світ або перекроїти його кордони силою не матимуть успіху. Що разом з нашими друзями і союзниками ми будемо в авангарді захисту вільного, демократичного світу.

І під моїм керівництвом Сполучене Королівство завжди буде відстоювати наші інтереси, стримуватиме наших ворогів і захищатиме наші цінності.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube