Зеленський попередив партнерів про весняно-літній наступ російських загарбників і просить допомоги


18:2028.03.2024

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю CBS News у невідомій розбомбленій будівлі на сході країни. Розбомблені будівлі тут не важко знайти.

З наближенням весни Зеленський заявив, що українським військам вдалося стримати російський наступ у найгірші зимові місяці.

“Ми стабілізували ситуацію. Вона краща, ніж була два-три місяці тому, коли у нас був великий дефіцит артилерійських боєприпасів, різних видів зброї, – сказав він, – Ми абсолютно не бачили великого, величезного контрнаступу з боку Росії… Вони не мали успіху”.

Але Зеленський визнав, що російські війська, які вторглися на територію України, і їхні, здавалося б, нескінченні поставки ракет і снарядів зруйнували “деякі села”.

“У нас не було снарядів, артилерійських снарядів, багато різних речей”, – сказав він, підкресливши, що, хоча його військам досі вдавалося стримувати росіян, вони не готові захищатися від іншого великого російського наступу, який очікується в найближчі місяці.

За його словами, це очікується десь наприкінці травня або в червні.

“А до цього нам потрібно не тільки підготуватися, нам потрібно не тільки стабілізувати ситуацію, тому що партнери іноді дійсно радіють, що ми стабілізували ситуацію”, – сказав Зеленський про США та інших прихильників України. “Ні, я кажу, що нам потрібна допомога зараз”.

У цій артилерійській війні на виснаження Росія має перевагу не лише завдяки більшій кількості вогневих засобів, але й завдяки більшій дальності стрільби.

“У Бахмуті, Авдіївці, Лисичанську, Соледарі і так далі було дуже важко боротися з противником, чий артилерійський снаряд може стріляти на 20 + кілометрів, а [наш] – на 20 з -“, – сказав він.

З добре озброєними солдатами, які пильнували на горизонті, ми приєдналися до Зеленського, коли він інспектував свіжовикопані підземні бункери на північному сході України, на околиці міста Суми, не більше ніж за 15 миль від російського кордону.

За словами Зеленського, вся ця територія перебуває у стані бойової готовності у відповідь на значне нарощування російських військ по той бік кордону та напади на прилеглі села.

“Зазвичай, коли вони атакують артилерією і знищують села, після цього вони завжди намагаються їх окупувати, – сказав він. “Ми не знаємо, що буде завтра. Тому ми повинні готуватися”.

За його словами, найбільше потрібні американські системи протиракетної оборони Patriot і більше артилерії. Хоча він вдячний за мільярди доларів підтримки, які його країна вже отримала від США, він сказав, що природа фінансування, виділеного американським урядом на допомогу Україні, має бути розглянута в перспективі.

“Десятки мільярдів залишаються в США, – сказав він. “Давайте будемо чесними, гроші, які виділяються Конгресом, адміністрацією, в більшості випадків, 80% цих грошей – ну, принаймні, більше 75% – залишаються в США. Ці боєприпаси приходять до нас, але виробництво відбувається там, і гроші залишаються в США, і податки залишаються в США”.

“Так, це величезна підтримка, яка надходить до нас, але вона нам потрібна”, – додав президент.

У той час як законодавці в США все ще сперечаються після декількох місяців партійного тупика щодо пакету допомоги на суму 60 мільярдів доларів, Зеленський визнав, що війна в Газі відвернула увагу світової спільноти – і американської допомоги – від боротьби його країни.

“Перш за все, ми розуміємо, що це гуманітарна катастрофа, – сказав він. “Звичайно, це відвернуло увагу від України в інформаційному полі. Це факт, і коли ви втрачаєте увагу з вашого регіону на інші регіони, то очевидно, що ви не бачите, що погляд розфокусований, і це добре для Росії”.

За словами Зеленського, зміщення уваги світової спільноти – це далеко не все, що намагався використати президент Володимир Путін. Для нього не стало несподіванкою, коли російський лідер вказав пальцем на Україну, стверджуючи, що вона якимось чином підтримала теракт під Москвою, в результаті якого 22 березня загинули 139 людей. ІДІЛ взяла на себе відповідальність за цю бійню, і американські офіційні особи кажуть, що вони не бачили нічого, що могло б поставити під сумнів цю заяву.

“Навіть після того, як ІДІЛ взяв на себе відповідальність!” – здивувався Зеленський, відкинувши інсинуації Путіна як “смішні”.

“Йому байдуже, чи це терористичний акт, економічний акт, нафтова промисловість чи будь-яка з цих сфер”, – сказав Зеленський, звинувативши Путіна в тому, що він “використовує це, щоб максимально об’єднати своє суспільство – навіть те, що сталося в Москві, з такою кількістю жертв і поранених, він використовує все це лише з однією метою – виправдати, що України не існує”.

Ми запитали, чи можна виграти війну, коли Путін все ще при владі. Зеленський визнав, що це буде величезним викликом, але сказав, що перемога у війні село за селом послабить Путіна вдома, і попередив, що якщо Україна програє, Путін на цьому не зупиниться.

Війна Росії “може прийти і до Європи, і до США”

“Для нього ми – сателіт Російської Федерації. На даний момент це ми, потім Казахстан, потім країни Балтії, потім Польща, потім Німеччина. Щонайменше половина Німеччини”, – сказав він, повторивши попередження щодо намірів Путіна, яке він вперше озвучив для CBS News кілька років тому, ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. На тому етапі Україна вже роками боролася з російськими та підтримуваними Росією силами після того, як вони просунулися на схід країни і в односторонньому порядку анексували Кримський півострів.

Зеленський заявив, що Путін сповнений рішучості відновити колишній Радянський Союз у його імперській славі – і його географічних кордонах.

“Навіть завтра ракети можуть полетіти до будь-якої держави”, – сказав український лідер в інтерв’ю CBS News. “Ця агресія і армія Путіна можуть прийти в Європу, і тоді громадяни Сполучених Штатів, солдати Сполучених Штатів, будуть змушені захищати Європу, тому що вони є членами НАТО”.

Путін поновив загрозу ядерної війни і застерігає НАТО не вводити війська в Україну.
Назвавши вторгнення Росії в його країну війною “проти демократії, проти цінностей, проти всього світу”, Зеленський сказав, що, можливо, дехто на Заході втомився чути це послання, “але втомився лише той, хто не воює, хто не знає, що таке війна, і хто ніколи не втрачав своїх дітей”.

“США допомагають Україні, і ми вдячні за їхню підтримку, за цю багатосторонню підтримку, але в Сполучених Штатах не йде війна, – сказав він. “Але вона може прийти в Європу і в Сполучені Штати Америки. Вона може дуже швидко прийти до Європи”.

“80-ті роки, а потім кінець 90-х – він ніколи не пробачить цього”, – сказав Зеленський, припустивши, що його російський колега затаїв образу через розпад світу, який існував до холодної війни. “Він вірить у це. Нам не потрібно змінювати його думку. Нам потрібно змінити його самого. Нам потрібно його замінити”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube