Ассоциация судостроителей Украины “Укрсудпром” выступила против законопроектов “о внутреннем водном транспорте”


11:5604.12.2016

Соответствующее обращение Ассоциации опубликовано на профильном сайте “Судостроение и ремонт”.

Законы — против украинского судостроения и судоходства?

Голові  Верховної  Ради  України
Андрію Парубію

Прем’єр-міністру України 
Володимиру Гройсману

Міністру інфраструктури України
Володимиру Омеляну

Президент Асоціації «Укрсудпром»
Віктор Лисицький

Щодо прийняття проектів законів,
що включені до великого проекту
інфраструктурних пакетів

 

Асоціація суднобудівників України «Укрсудпром» висловлює Вам свою повагу та вимушена звернутися до Вас з застереженням щодо прийняття проектів Законів № 2712, № 2713 та № 2475а, що включені до великого проекту інфраструктурних пакетів.

Насамперед, вказані законопроекти підносяться як дуже прогресивні та такі, що мають підтримати та вивести на якісно новий рівень як будівництво, так і використання річкового транспорту, однак це не відповідає дійсності. Зокрема, введення «Річного збору» за проектом Закону №2475а не відповідає світовій практиці та завданням, які ставилися Міністерством інфраструктури України при погодженні інфраструктурних законопроектів:
— розвиток альтернативних транспортних шляхів (залізничного, водного, авіаційного);
— децентралізація управління водним транспортом;
— забезпечення економічної привабливості внутрішнього водного транспорту тощо.

№ 2475а
Річковий 

збір
Здороження для вітчизняних 0,2% 
з 0,5556 до 0,5565
Здешевлення 7% 
з 0,8682 до 0,8072
Здешевленнядля іноземних 34% 
з 3,63 до 2,4217 
здешевлення
85%*
з 3,63 до 0,5354
Фінансові потоки.
Не скасовує діючі збори (корабельний, канальний та інші),
а замінює їх
*за умови отримання капітаном судна свідоцтва на право безлоцманського плавання внутрі шніми водними шляхами Україн и ( ст.52 №2475а)

Асоціація суднобудівників України покликана захищати інтереси членів асоціації, що в цілому являє захист інтересів всіх суднобудівників України, тому ми вимушені висловити глибоке занепокоєння орієнтацією вказаних законопроектів на надання пільгових умов для діяльності іноземних підприємців (в порівнянні з українськими).

Так, законопроектом № 2713 пропонується:
— виключити норму, яка передбачала обов’язковість отримання дозволу центрального органу виконавчої влади на перевезення українських та іноземних товарів на судні, що ходить під іноземним прапором. Тобто іноземні судна прирівнюються до українських (ст. 97 Митного Кодексу України);
— включити до товарів, транспортні засоби, які можуть бути поміщені у митний режим тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами морські (річкові) судна, що використовуються для внутрішніх перевезень на митній території України (ст. 105 Митного Кодексу України).

Тобто українські суднобудівники суден будуть платити податки на комплектуючі, будь-які інші запчастини, податок на прибуток, закладати у заробітну плату податок на прибуток фізичних осіб, єдиний соціальний внесок тощо. А іноземні судна, зареєстровані в офшорах нічого цього платити не будуть, що дозволить їм бути більш вигідними, навіть якщо обсяг зборів та податків для проходження судна буде для них більш ніж в два рази більшим. Із прийняттям таких змін відпаде будь-яка економічна доцільність у будівництві та ремонті суден на території України, простіше буде формально перереєструвати судна під прапор держави, де найменші податки, офшори, а реально використовувати його в України, не платячи левову частку податків та зборів. Такі нововведення призведуть до вбивства суднобудування в Україні!

Законопроектом № 2712 пропонується:
— надати право плавати під державним прапором України суднам, які перебувають у власності фізичної особи – підприємця та юридичної особи, зареєстрованих на території України (раніше таке право мали лише юрособи засновані виключно українськими власниками) (ст. 32 Кодексу торговельного мореплавства України);
— дозволити іноземним суднам здійснювати перевезення між портами України без будь-яких дозволів органів виконавчої влади України (ст. 131 Кодексу торговельного мореплавства України.

Такий підхід дозволить заходити на територію України будь-якій кількості іноземних суден без відповідного дозвільного контроль з боку виконавчої влади. Такий дух законопроекту дає підстави вважати, що, в першу чергу, він спрямований для відміни податкових та дозвільних навантажень на іноземних підприємців, що надзвичайно негативно відобразиться на українських суднобудівниках.

Світова практика свідчить, що водний транспорт вже кілька сторіч є найпривабливішим для перевезень, оскільки він не потребує побудови спеціальних доріг та догляд за ними і водночас може перевозити найбільш важкі та габаритні грузи.

Довідка. Саме тому за даними ЮНКТАД понад 90% світових експортно-імпортних перевезень здійснюється саме водним транспортом. Обсяги цих перевезень у натуральному вимірі зростають високими темпами. Середньорічний темп зростання за 1970-2015 рр. вище 103%. Скоріше зростають тільки інформаційні технології.

Активне використання водного транспорту в Україні призведе до розвантаження доріг та зменшення видатків на їх ремонт, що зекономить мільярди державних коштів. Разом з тим, враховуючи найменші затрати на його використання він має бути найбільш економічно привабливим, що в основній масі залежить від покладення на водний транспорт податків, зборів тощо.

Для розвитку водного транспорту в Україні є необхідні передумови. Однак! Надмірна бюрократія та велика кількість платежів призводить до відносної його дорожнечі. Тобто, вказану проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні. «Річковий збір» абсолютно не стимулюватиме галузь, а навпаки є корупційним фактором, що підтверджують і міжнародні організації, зокрема Європейська Бізнес Асоціація та Американська Торгівельна Палата зазначають про відсутність аналогу у світовій практиці.

Тож, у разі впровадження суттєвих пільг для іноземного водного транспорту, українські суднобудівні та перевізні компанії будуть у гірших, в порівнянні з іноземцями, умовах, що може призвести то загибелі галузі.

Зважаючи на вищевикладене, Асоціації суднобудівників України вимушена висловити свої застереження та наголосити на неприйнятності прийняття проектів Законів №2712, №2713, 2475а. Вказані законопроекти не можна розглядати на пленарному засіданні Верховної Ради України, а слід повернути до галузевого комітету на серйозне доопрацювання з урахуванням викладених зауважень.

 З повагою,

Президент
Асоціації «Укрсудпром»
Віктор Лисицький

Напомним, гендиректор ООО СП “НИБУЛОН” Алексей Вадатурский считает, что Это не законы о водном транспорте, это законодательное жульничество и мошенничество в парламенте. Он также считает, что Мы не имеем права отдать наши реки на разграбление

 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube