Виконком Миколаєва схвалив залучення кредиту у 10 млн.євро МКП «Миколаївводоканал» від ЄБРР


11:0324.04.2024

Сьогодні, 24 квітня, на виконкомі Миколаївської міськради було схвалено проєт рішення Про затвердження Висновку стосовно доцільності залучення кредиту МКП «Миколаївводоканал» під місцеву гарантію Миколаївської міської ради від Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації Проєкту «RLF – Проєкт екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв» (RLF – Mykolayiv Emergency Water Project) .

Про це передає Інше ТВ.

Представляючи проект, директор зі стратегічного планування МКП “Миколаївводоканал” Віктор Пісоцький назвав компоненти проєкту «RLF – Проект екстреної підтримки водопостачання у м. Миколаїв»:

– реконструкція та модернізація насосної станції водопроводу 1‑го підйому. Модернізація НСВ 1-го підйому полягає у встановленні нового енергоефективного насосного обладнання, пристроїв перетворення частоти, шаф управління та кабелів, що дозволить у значній мірі (більше ніж на 20%) зменшити енергоспоживання та підвищити надійність насосної станції;

– будівництво нового комплексу мікрофільтрації на водозаборі «Дніпро -Миколаїв», що включає в себе спорудження нового приміщення блоку мікрофільтрів, встановлення нового технологічного обладнання системи мікрофільтрації, запірної арматури і трубопроводів. Все це має покращити технологію обробки сирої води та підвищити надійність системи питного водопостачання міста;

– встановлення нових обертових сіток на НСВ-0 водозабору «Дніпро – Миколаїв», що також має покращити технологію обробки сирої води, захистити насосне обладнання НСВ-0 та підвищити надійність системи питного водопостачання міста;

– реконструкція мереж водопостачання міста, що дозволить зменшити втрати води у розподільчих мережах водопостачання та покращити якість послуг з централізованого водопостачання води.

Як відмітив Віктор Пісоцький, «якщо не буде фізичного доступу до водозабору на річці Дніпро, то ЕБРР погодився перенаправити на відновлення або будівництво нової інфраструктури водопостачання в місті Миколаєві».

Фінансування проєкту буде здійснюватись з кількох джерел – власне кредит ЄІБ в розмірі 10 млн.євро (на 13 років, включаючи пільговий трирічний період, загальна вартість кредиту складе 5,6 млн.євро), гранти Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р – у розмірі 5 млн. євро) та Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР (9,8 млн.євро).  Місцевий внесок (субвенція із Державного бюджету України на відновлення споруд водозабору «Дніпро -Миколаїв») в розмірі 8,2 млн.євро (або еквівалент цієї суми у гривнях).

«Цей проект дуже для нас важливий. Не тільки тим, що ми відновлюємо інфраструктуру – це ще й довіра західних партнерів до нашого міста. Це знаковий проект, що донори готові вкладати кошти в нашу інфраструктуру», – відкреслив В.Пісоцький.

Також він уточнив, що максимальна ставка по кредиту – 5,75% річних. «За нашими розрахунками, самий максимальний вплив на тариф в місті буде 9 грн., коли ми вже будемо сплачувати тіло кредиту», – сказав директор зі стратегічного планування МКП “Миколаївводоканал”.

Як повідомляло Інше ТВ, «Миколаївводоканал» почав прокладати нові труби у Корабельному районі (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube